Introducere la lectura Faptelor Apostolilor și a Epistolelor
Prima privire aruncată asupra conținutului culegerii de texte denumită Noul Testament ne dezvăluie că peste jumătate din aceste texte sunt datorate sfântului Pavel, fariseul convertit Saul din Tars. Este vorba de 14 Epistole scrise de sfântul Pavel și trimise unor comunități creștine sau unor persoane din grupul său de ucenici, apoi de Faptele Apostolilor, în care însă relatarea tribulațiilor lui Pavel până la călătoria la Roma ocupă cea mai mare parte a textului. Autorul acestei narațiuni este evanghelistul Luca, discipol al Sfântului Pavel, astfel încât putem presupune că și Evanghelia pe care o semnează Luca este de asemenea o scriere apărută în și pentru comunitățile întemeiate de Pavel. Ansamblul acesta de texte ne dezvăluie felul în care s-au constituit și răspândit comunitățile creștine, dar mai ales felul în care s-a fixat în scris memoria despre viața, propovăduirea, moartea și învierea miraculoasă a Învățătorului Iisus din Nazaret. Alături de cele patru Evanghelii Epistolele sunt cele mai vechi scrieri creștine și alcătuiesc împreună cu alte șapte Epistole sobornicești și Apocalipsa textul sacru major al Creștinismului. Astfel, rolul celui de-al 13-lea apostol, denumit și apostolul neamurilor, în configurarea teologică și istorică a creștinismului va fi analizat printr-o lectură comentată a Faptelor Apostolilor și a Epistolelor.
Cursul acesta face parte dintr-un ansamblu tematic de patru cursuri, care a început cu o Introducere în lectura Evangheliilor, va continua cu o Introducere în eshatologia iudeo-creștină pe baza lecturii Cărții profetului Daniel și a Apocalipsei și se va încheia cu o Introducere în creștinismul imperial prin lectura a două texte fondatoare, Viața lui Constantin și Discursul la 30 de ani de domnie, scrise de episcopul Eusebiu al Cezareei.
Scopul cursului este de a prezenta cunoștințe de ordin general asupra acestor teme dar și de a deprinde cititorul acestor texte cu o lectură aprofundată și de a dezvolta abilități de comentare a textului.
Cerințe preliminare: citirea a cel puțin una dintre Evanghelii și a Faptelor Apostolilor înainte de prezentarea la primul curs.